Varga pentru pescuit la grund

Varga pentru pescuit la grund

Pescuitul la grund este o metoda ce si-a facut aparitia datorita modului in care se hranesc pestii. Studiile oamenilor de stiinta au relevat faptul ca marea majoritate a acestora extrag practic hrana ce iese din nisip, sau dintre pietrele aflate pe fundul baltilor sau al raurilor, iar un pescuit al pestilor aflati pe fundul apei ne va asigura o prada mai bogata.

Speciile ce se hranesc pe fundul apei sunt numeroase: bibanul, pastravul, cleanul, linul, crapul, sunt numai cateva dintre speciile ce isi asigura astfel hrana.

Aceste specii de peste vor fi atrase de orice vietati sau momeli ajung pe fundul baltii, dar acestea vor fi atacate numai atunci cand pestele se considera a fi in siguranta (atunci cand momeala se misca foarte incet sau isi inceteaza miscarea).

Pescuitul la grund ne asigura o captura bogata

Astfel, oamenii au fost nevoiti sa dezvolte o tehnica noua de pescuit, in masura sa le asigure capturarea pestilor de pe fundul apei, iar aceasta impune folosirea unor unelte de pescuit speciale.

Plumbii utilizati atunci cand pescuim la grund se impart in:

  • Plumbi usori (2 – 10 grame), folositi in lacuri sau rauri, destinati capturarii pestelui de mici dimensiuni;
  • Plumbi medii (50 de grame), folositi in cazul pestilor mai mari;
  • Plumbi grei (200 de grame), utilizati numai in cazul in care pescuim in rauri cu un curent puternic si dorim sa prindem pesti foarte mari.

Lungimea vergii ideale in cazul pescuitului la grund variaza intre 2 – 4 metri. Aceasta poate fi confectionata din fibra de sticla, carbon, bambus, sau orice alt material, deoarece acesta nu va influenta performantele pescuitului.

Deoarece varga noastra este destul de lunga, aceasta va trebui alcatuita din mai multe tronsoane, prinse intre ele cu inele metalice.

Varga trebuie sa fie bine rigidizata

Trebuie sa fim foarte atenti la materialele din care este realizata varga, in special cele folosite pentru inelele de prindere, deoarece acestea se vor deforma datorita greutatii pestelui si a lestului, existand posibilitatea aparitiei unui joc intre tronsoane.

Inelele montate pe varga pentru a conduce firul sunt deosebit de importante, iar cele mai bune  sunt cele din duraluminiu sau crom cu partea interioara din agat. Acestea nu vor fi erodate de fir si vor fi suficient de delicate pentru a nu rupe firul.

Latimea lor este necesar sa fie cat mai mare, pentru a ne asigura un lanseu puternic, la distante mari. Intrucat un lanseu puternic se face in marea moaoritate a cazurilor cu doua maini, trebuie sa avem grija ca mulineta sa fie amplasata la cel putin 60 – 65 centimetri fata de baza manerului.

Vergile utilizate trebuie sa fie suficient de grele si de robuste pentru a rezista in timpul drill-ului, dar nu vom omite nici elasticitatea acestora.

Vergile lungi sunt elastice si se indoaie foarte usor, fiind potrivite pentru a captura pesti mari sau pentru pescuitul in rauri.

Vergile scurte sunt rigide si sunt alegerea ideala in cazul in care folosim momeli sau nade grele in rauri foarte rapide, deoarece momeala trebuie tinuta nemiscata cat mai mult timp pentru a fi atacata de peste.