Musca artificiala

Muste artificiale, momeala ce ne solicita varga

Unul dintre cele mai importante elemente in pescuit (dupa o varga de calitate, binenteles) este momeala. Aceasta va fi aleasa in functie de tipul pestelui pe care il vom prinde, iar daca nu am avut timpul necesar pentru a ne pregati o momeala speciala nu trebuie sa ne ingrijoram. La magazinele de specialitate se gasesc o gama larga de momeli artificiale.

Musca artificiala este momeala favorita in cazul in care pescuiesc in ape putin adanci sau vreau sa prind peste ce sta mai mult in partea superioara a apei.

Mustele artificiale sunt de doua tipuri:

  • Plutitoare (ce imita insectele ce cad pe suprafata apei);
  • Scufundate (asemanatoare cu insectele moarte ce tocmai s-au scufundat).

Muste artificiale, avantaje

Unul dintre cele mai mari avantaje ale mustelor artificiale este rezistenta acestora la aruncari repetate. Acestea vor ramane bine infipte in carlig, nu se vor rupe si nu se vor pierde. Astfel, vom castiga un timp pretios, iar faptul ca nu va mai trebui sa avem o rezerva substantiala de muste naturale ne va scuti de multe batai de cap.

Mustele artificiale sunt astfel realizate incat sa imite aproape in totalitate insectele. Cu timpul, scolile de pescuit britanice au inventat mustele „fantezie”, ce au caracteristici uneori radical diferite fata de mustele naturale.

Acestea dau uneori un randament superior mustelor artificiale uzuale si sunt din ce in ce mai utilizate de catre pescari.

Ce este esential insa, ramane faptul ca atunci cand pescuim cu ajutorul mustelor artificiale trebuie sa beneficiem de o calitate exceptionala a carligelor, a firului si de o varga rezistenta. Elementul esential in acest angrenaj ramane varga, deoarece aceasta trebuie sa reziste lanseurilor repetate, efectuate cu rapiditate (acestea se repeta la cateva secunde), pe o perioada de cateva ore zilnic.

Varga de carbon este cea mai buna

In afara rezistentei, varga trebuie sa fie flexibila si usoara, pentru a nu obosi bratul. Majoritatea pescarilor prefera o varga de carbon atunci cand pescuiesc folosind muste artificiale.

Lungimea vergii este un element ce trebuie luat in considerare. Lungimea ideala este cuprinsa intre 2,2 – 3,3 metri (acestea din urma folosite la pescuitul cu naluci). Trebuie insa sa tinem cont de faptul ca o lanseta lunga este foarte greu de manuit, iar eu m-am oprit intotdeauna la o lungime de maxim 2,9 metri.

Vergile mele sunt compuse din doua tronsoane, deoarece sunt mai usor si mai rapid de montat. Se pot folosi si vergi din trei tronsoane maxim (cele din patru tronsoane slabesc rigiditatea unditei).

Greutatea vergii se alege in functie de preferintele fiecaruia. Eu m-am inteles foarte bine cu vergi de 160 – 190 grame (greutatea maxima a vergilor nu depaseste oricum 250 de grame).  Nu trebuie sa uitam ca la greutatea vergii se va adauga cea a mulinetei.

Firul utilizat la pescuitul cu musca artificiala are o constructie speciala. Acesta este realiza dintr-un amestec de nylon si matase, ce este invelit cu o solutie ce ii confera greutate si rezistenta si o face impermeabila.

Lungimea firului trebuie sa fie suficient de mare, incat sa ne permita lanseuri lungi. Eu folosesc in mod obisnuit fire cu o lungime de 25 – 30 metri.