Varga din fibra de sticla

Cum ne pregatim varga si alte scule de pescuit

Venirea primaverii inseamna pentru mine o adevarata bucurie. Temperaturile devin placute si te indeamna la calatorii, natura renaste si te poti bucura de cantecul pasarilor, dar mai presus de toate primavara  are o insemnatate deosebita pentru un pescar.

Primavara inseamna anotimpul in care incep toate competitiile, iar acesta este momentul in care vom incepe pregatirile vergilor si ale sculelor pe care le vom folosi in timpul anului.

Pentru mine, unul dintre cele mai importante elemente sunt liniile, indiferent de lungime acestora. De obicei folosesc mai multe linii, cu o lungime cuprinsa intre 3 – 7 metri. Firul invizibil imi pare cea mai potrivita alegere, deoarece acesta nu poate fi vazut de peste, asa ca purced la achizitionarea mai multor role de fir cu o grosime cuprinsa intre 0.06 – 0,16 mm.

Sculele de pescuit trebuie bine intretinute

Apoi imi scot sculele din debara, colo unde au petrecut iarna. Acestea sunt bine infasurate in diferite huse, pentru a preveni depunerea prafului si a altor impuritati si se vor bucura sa vada din nou lumina zilei.

Dupa ce le insir prin casa, ma apuc de alegerea scaritelor pe care imi voi infasura liniile. Desi multi dintre pescari neglijeaza alegerea scaritelor, eu tin foarte mult la acest aspect, iar marimea acestora incerc sa o aleg in functie de lungimea liniilor.

Astfel, o scarita de 10 centimetri o voi alege intotdeauna pentru o linie de 2 metri. Materialul din care este construita scarita este foarte important, mai ales finisarile acestuia. Daca marginile prezinta denivelari sau muchii ascutite vom avea cu siguranta probleme la concurs, iar acest lucru nu poate fi foarte placut.

Marea majoritate a scaritelor sunt din plastic si vor trebui finisate cu ajutorul unei pile fine, pe care cred ca o avem fiecare in trusa noastra de scule. Daca nu avem o pila, este suficienta si o bucata de smirghel.

Varga are o insemnatate deosebita

Forfacele le voi pune in cutii diferite (in functie de marimea acestora), pentru a nu ma incurca intre ele si a le putea gasi rapid. Nu de alta, dar la concurs daca pierzi timp vei pierde cu siguranta si unul dintre primele locuri. De regula, pentru forface folosesc carlige Drennan, ce imi par suficient de rezistente si de elastice pentru a nu se rupe in cazul in care se agata in vegetatia de pe fundul baltii.

Vergile necesita o atentie speciala. Intotdeauna le verific cu foarte mare atentie spitul si varful acestuia. Am mai multe lansete si mulinete, deoarece pescuiesc atat la feeder cat si match. Asa dupa cum multi dintre voi stiu, sunt de evitat vergile dintr-o bucata, deoarece sunt incomod de transportat si exista riscul sa le rupem varfurile atunci cand ne strecuram printre copaci.

Eu evit insa si vergile formate din patru tronsoane, deoarece imi pare ca un numar mare de tronsoane slabeste rigiditatea vergii.

Cutiile in care pastrez momelile, carligele sau alte unelte ajutatoare sunt verificate cu atentie. Nu de putine ori m-am trezit ce acestea cedeaza cand imi este lumea mai draga (in special manerele sunt foarte sensibile)