Varga cea mai buna pentru pescuitul la musca

Cele mai bune vergi pentru pescuit la musca

Mustele sunt momeala preferata de lipan si pastrav. In momentul in care ne dorim o partida de pescuit rapitori linistita, insotita de o prada bogata, mustele sunt momeala ce ne va aduce un record de pesti prinsi.

Mustele sunt destul de greu de gasit, iar numarul acestora va fi de multe ori insuficient, deoarece acestea se rup si se pierd in apa, dar din fericire avem si varianta mustelor artificiale, ce sunt rezistente si destul de ieftine.

Un element esential in pescuitul fly casting il reprezinta vergile.

Pescuitul la musca este ideal pentru pastrav

Atunci cand participam la un concurs fly casting, este bine sa ne alegem cu mare atentie vergile, deoarece acestea pot face diferenta intre succes si esec.

Lungimea vergii este masurata de obicei in inch (2,54 cm) sau in picioare (30, 48 cm). Asadar, este bine ca inainte de a ne alege varga sa fim pregatiti sa calculam lungime acesteia in metri.

Clasele vergilor uzuale sunt cuprinse intre 0 si 9. Acestea pot fi identificate cu ajutorul mai multor simboluri: #, cl, AFTM, Weight, etc.

Spre exemplu, # 6, cl 6 sau Weight 6 reprezinta o varga clasa 6.

Stilul de pescuit este diferit, dar in principal exista trei tipuri de vergi utilizate in pescuitul la musca: de nimfa, de uscat sau pentru streamer.

Actiunea unei vergi reprezinta un factor hotarator pentru nivelul de sensibilitate. Actiunea ne arata de fapt cat de mult se va indoi o varga. In functie de acest criteriu, vergile se impart in vergi moderate, vergi rapide sau vergi progresive.

Cele mai bune vergi necesita experienta

Pentru a alege cea mai buna varga este necesar sa avem o experienta indelungata. Astfel, vom avea suficienta practica pentru a ne da seama care sunt nevoile noastre si ce varga raspunde cel mai bine acestor nevoi.

Acesta este motivul pentru care veti intalni pescari ce pescuiesc acelasi peste dar utilizeaza vergi diferite. Din punctul meu de vedere, m-am inteles cel mai bine cu urmatoarele vergi:

Loomis GLX

Aceasta varga a fost vedeta principala a celor de la Loomis timp de mai multi ani, dar de curand a beneficiat de imbunatatiri substantiale, atat tehnice cat si de aspect. Noul blanc are un aspect placut si este foarte sensibil. Inelele SIC sunt din cel mai bun titan marca Fuji si sunt rezistente si flexibile. Astfel, desi am indoit de mai multe ori inelele nu a mai fost necesar sa le schimb, deoarece au revenit rapid la forma initiala.

Sportul de prindere al mulinetei a fost imbunatatit pentru o fixare cat mai buna pe varga.

St Croix Bass X

Este un model de varga ieftin si foarte performant. Desi mult mai ieftin fata de vergile din gama Croix Premier, aceasta varga este construita din acelasi carbon premium SCII. Inelele de aluminiu au un aspect agresiv si sunt rezistente, iar finisajele de exceptie si greutatea redusa o fac placuta si usor de manevrat.

Whisker Seeker Chad Ferguson

Acesta este unul dintre cele mai bune vergi compuse din doua tronsoane pe care l-am intalnit. Impresioneaza mai ales prin putere, datorita faptului ca poate ridica greutati de pana la 12 uncii.