Varga ideala pentru pescuitul Sheffield

Cea mai buna varga pentru pescuitul Sheffield

In cazul in care suntem pescari pasionati, suntem constienti de faptul ca sculele bune nu trebuie sa ne lipseasca din arsenal. Chiar daca este mai scumpa, o varga de calitate isi va scoate cu siguranta banii intr-un viitor apropiat, iar rezistenta in timp va fi mai mare fata de vergile „no name” cu care este plina piata.

Cele mai bune vergi sunt alese in functie de mai multe criterii: tehnica de pescuit, apa si anotimpul in care pescuim, ce fel de peste vom prinde, etc.

Ce este pescuitul Sheffield

Pescuitul Sheffield este utilizat mai ales in perioada de primavara, atunci cand pestii incep sa se dezmorteasca. Aceasta metoda a aparut in friguroasa Anglie a anului 1900 si a fost perfectionata pe masura scurgerii timpului.

Echipamentul cel mai potrivit pentru o partida de tip Sheffield este compus dintr-o mulineta cu un raport de recuperare mare (cel putin 5,5:1), vartejuri cu dimensiuni mici, plute cu prindere intr-un singur punct, fire subtiri (sub 0,20 mm) si o varga cu o lungime ce variaza intre 3,9 – 4,8 metri.

Asa dupa cum am spus, mulineta trebuie sa aiba un raport de recuperare mare, dar este necesar sa aiba un tambur special, ce ne poate oferi o capacitate redusa de incarcare. Este ideal ca mulineta sa aiba o rata de recuperare de 80 centimetri pe tur de manivela.

Firul este obligatoriu scufundator, iar carligele cu cat sunt mai subtiri cu atat este mai bine, deoarece vor intepa mai repede pestele si il vor retine mai mult in undita.

Cea mai buna pluta este in acest caz o pluta culisanta, cu gramaje foarte mici.

Varga, elementul cheie pentru metoda Sheffield

Varga joaca un rol important pentru orice pescar. Aceasta va fi adaptata in functie de mai multe criterii, iar cea mai buna varga pentru Sheffield este cea din trei segmente. Se mai pot utiliza si vergi telescopice, dar numai in cazul in care pescuim in ape curgatoare, deoarece ne ofera un lanseu mai puternic si sunt mult mai rezistente fata de cele normale.

Varga cu o lungime de 3,9 metri este ideala pentru aceasta tehnica de pescuit. Puterea de aruncare de 25 de grame ne permite lanseuri suficient de lungi (30 – 35 metri) si de precise. De altfe, vergile cu aceasta lungime sunt ideale pentru pescarii aflati la inceput de drum.

Daca conditiile meteo devin dificile este necesar sa utilizam vergi cu o lungime mult mai mare (7 – 9 metri). Acestea ne permit sa folosim wagglere fixe si mobile, lucru ce ne va usura misiunea si ne va oferi o partida de pescuit linistita.

Cea mai buna varga pentru pescuitul Sheffield este cea cu o lungime de 4,2 metri. Aceasta ne va oferi lanseuri de 30 – 35 de metri chiar si in conditiile in care folosim momeli mai grele (35 – 40 de grame). Este varga ce ne ofera lanseuri line, uniforme.

Numarul de inele pentru vergile folosite in metoda Sheffield este cuprins intre 14 – 20. Acestea vor tine firul departe de varga si ne vor oferi o alunecare uniforma, reducand astfel cantitatea de caldura din fir. Este recomandat sa avem inele ceramice pentru a nu uza rapid firele mai subtiri.